Pri dodržiavaní prísnej a celoživotnej bezlepkovej diéty sa tenké črevo opäť zregeneruje. Hlavným zdrojom lepku je chlieb, raňajkové cereálie, cestoviny, pizza, koláče a sušienky. Lepok môže byť tiež použitý na dosiahnutie štruktúry potravinárskych výrobkov ako sú párky, bujónové kocky, polievky a omáčky. Medzi potraviny, ktoré prirodzene neobsahujú lepok patrí mäso, ryby, vajcia, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, fazuľa, zemiaky, ryža, kukurica, quinoa a pohánka. Ponuka špeciálnych náhradných potravín bez obsahu lepku, ako napríklad chlieb, múka, cestoviny, sušienky, za posledné roky výrazne vzrástla a v niektorých krajinách sú k dispozícii na lekársky predpis.
Podľa nedávno uskutočnenej štúdie môže pred vznikom celiakie ochrániť alebo vznik choroby oddialiť postupné zaraďovanie potravín obsahujúcich lepok do stravy dojčiat. Lepok by sa mal zavádzať v období od dovŕšenia štyroch mesiacov, avšak ešte pred siedmym mesiacom života, pričom sa má zároveň pokračovať v dojčení.
Medzi nové liečebné postupy, na ktoré sa v súčasnosti sústredí výskum a ktoré majú v budúcnosti uľahčiť život bez gluténu, patrí genetická modifikácia pšenice, ktorou sa má odstrániť lepok, ako aj nové lieky alebo vakcíny, ktoré by mohli zabrániť poškodeniu čreva lepkom.
zdroj: eufic.org